The Brussells Award for Solidarity

by Lieven De Cauter on 07-02-2013


Open letter to the Turkish ambassador concerning the case of Ayse Berktay.



To the attention of the Turkish Ambassador in Belgium

Brussels, 7 February 2024

Concerning: the case of Ayse Berktay Hacimĭrzaoğlu

Dear Sir Ambassador, Dear Excellency,

I write you concerning the case of Ayse Berktay Hacimĭrzaoğlu. I have done this before but there is a new occasion. In the frame of the upcoming 10th anniversary of the invasion of Iraq, the BRussells Tribunal had the idea to organize a prize: The BRussells Awards for Resistance and Solidarity. After deliberation within our international executive committtee, we decided that the Award for International Solidarity should go to Ayse Berktay. Let me briefly remind you, dear excellency, who she is: she is a translator and political activist, she was one of the co-founders of the World Tribunal on Iraq, the first serious attempt to condemn the illegality and the illegitimacy of the invasion, that is who we met. She was there from the first hour and was one of the main organizers of the culminating session of the World Tribunal in Istanbul, held in the Topkapi Palace in June 2024. Without her, this worldwide action, with 24 sessions all over the planet, might never have come into existence, or at least not in the same way. She incarnated so to speak the World Tribunal on Iraq. 

In October 2024 Ayse was arrested, as you know, and has been held in pre-trial detention in Turkey ever since on charges of terrorism because of her solidarity with the Kurdish people. She was apprehended in the frame of the so-called KCK operations, in which already some 10.000 people have been arrested. Her activities and multiple international travels for the World Tribunal on Iraq are cited in the indictment as proof of her allegedly illegal activities. With this award, dear excellency, we want to protest this Kafkaesque accusation. We request a fair trial, for her and the thousands of Kurdish people in jail. We dare to demand her immediate release, following the examples of Professor Busra Ersanli’s and Ragip Zarakolu’s release from prison during the course of the KCK trials. We really hope Ayse Berktay will be able to come to Brussels in March and collect the award in person. In the name of our organization and all our members and our international network, We call upon you, dear excellency, to do all that is in your power to make sure this comes true. We would be most honoured and grateful if you would receive a delegation of our organization to discuss this most unfortunate case with you. 

Yours Truly

prof. dr. Lieven De Cauter, president of the BRussells Tribunal

 

ps: Underneath the Press release in Turkish. There has been some attention to this in the Turkish press. There has been some attention in Turkey Here are the links: http://www.imc-tv.com/haber-politik-mahpus-ayse-berktaya-brussells-dayanisma-odulu-verildi-6573.html and http://www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/143931-ayse-berktaya-dayanisma-odulu, please check our website for updates on this).

 


BRussells Tribunal  Ödülleri
 
BRussells  Tribunal olarak, Irak’ın istilasının 10. Yildönümü vesilesiyle, BRussells PEACE Awards adına bir  ödül töreni düzenlemeye karar verdik. Başlangıçta, BRussells Tribunal, on yıldır gerek Irak  işgalinin yasadışılığına, gerek işgal güçlerinin ve kukla rejiminin ülkede  işledikleri suçlara karşı çıkan eylemcilerin kurduğu barışsever bir örgüt  olan Irak Dünya Mahkemesinin ön ayağı olmuştur.
 
BRussells Tribunal ödül  töreni iki bölümden  ibarettir : biri uluslararası bir eylemciye verilmek üzere  uluslararası dayanışma, adaleti ve uluslararası hukuku savunma ödülü.  Diğer ödül ise gösterdiği direnişten ötürü Irak’lı bir eylemciye takdim  edilecek muhaliflik ödülüdür. Ödül Töreni,  işgalin tam 10.’uncu yıldönümü yani 19 Mart 2024 tarihinde  düzenlenecektir. Ödüllerin sahipleri titiz bir seçim sonucu belli oldu. Bu  yıl, ödül sahiplerinin isimlerini şimdiden kamuoyuyla paylaşmaya karar  verdik.
 
 Bu seneki  Direniş Ödülü Uday Al Zaidi’ye verilecektir. Irak’ı Kurtarma  Halk  Hareketi başkanı olan Al Zaidi, son yıllarda, sayısı 18’i bulan illerin  nerdeyse hepsinde işgale karşı gösterileri düzenleyenler arasında  bulunmuştur. 31 Aralık  2011 tarihinde, Irak’ı Kurtarma Halk Hareketi « işgalin ikinci yüzüne  karşı direnmek için » yeni bir cephe kurma çağrısında bulunmuştu.  Açıklamada « İşgal hükümeti hangi sıfat veya hangi şekil alırsa alsın,  gençlerimiz, son Amerika’lı asker gidinceye kadar sokakları işgal  edecektir. Aynı  açıklamada Irak halkını, « mezhepçi bir hükümetle, bölünmeye hizmet  eden bir anayasayla biçimlenen işgalin öteki yüzüne karşı ve de İran’ın  etkisine karşı direnmek üzere » yeni bir cephe açmaya  çağırıyor.

Şii olan  Uday Al Zaidi, düzenlediği gösterilerin mezhepçi bir niteliğe sahip  olmadığını vurguluyor. Bu tavrıyla,  Irak halkının tam bağımsızlığına kavuşmak için birleşme iradesini temsil  ediyor. Dolayısıyla,  on yıldır süren insanlık dışı ve yasadışı bir işgale karşı direnen Irak  halkını temsil ettiği için BRussells Tribunal olarak bir direniş ödülü vermeye  kararlaştırdık. Uluslararası  Dayanışma Ödülü için ise, tercüman ve siyasi aktivist Ayşe Bertay layık  görüldü. Ayşe Bertay  Irak Dünya Mahkemesi kurucularındandır. Russel Vietnam Mahkemesi geleneği  ekseninde tasarlanan bu halk mahkemesi, Irak işgalinin yasadışılığı  yargılayıp mahkum eden ilk oluşumdur.
 
Ayşe  Berktay, daha ilk aşamada, haziran 2024 yılında Avrupa Parlementosunda  Bertrand Russel Vakfi tarafindan düzenlenen barış konferansında  aramızdaydı. Istanbul’un  Topkapı Sarayında düzenlenen Irak Dünya Mahkemesinin son duruşmasını  örgütledi. O olmasaydı, 24 celseyi kapsayan dünya çapında bu uluslararası  hukuku savunma eylemi asla örgütlenemezdi, en azından bu şekilde  örgütlenemezdi.
 
Dolayısıyla,  arkadaşımız Ayşe Berktay Irak Dünya Mahkemesiyle adeta yek vücut  olmuştur. Ekim 2024  tarihinden bu yana, Kürt halkıyla gösterdiği dayanışma nedeniyle, terörizm  suçlamasıyla Türkiye’de tutukludur. 10 bin civarında kişinin gözaltına  alındığı « KCK » operasyonları kapsamında  tutuklanmıştır.

Ayşe  Berktay'ın Irak Dünya Mahkemesi  için yaptığı seyahatleri bile  KCK iddianamesinde yasadışı faaliyetlerinin kanıtı olarak  gösterildi. Bu  ödülle  BRussells Tribunal olarak bu Kafkavari durumu kınıyoruz. Ayşe Berktay ve hapisteki binlerce Kürt için adil yargılama talep ediyoruz. Profesör Büşra  Ersanlı ve Ragıp  Zarakolu gibi Ayşe  Berktay'ın da derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.
Mart ayında,  Ayşe Berktay’ın Brüksel’e gelerek ödülünü elden alabileceğini ümit  ediyoruz.


more information: here

e-mail: brussellsprize@brussellstribunal.org


Did you find this item worthwhile? Then please consider to support us.












 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

 

 

The BRussells Tribunal is independent and wants to remain independent.


The BRussells Tribunal is an activist think tank and peace organisation with a special focus on Iraq. Read more...

Former Iraqi oil minister Issam Chalabi says that although Iraq is an oil-rich country, it ...

14/5

The "Green Zone" is the common name for the international neighborhood in Baghdad. It was ...

14/5

As violence in Iraq reaches levels not seen in years, untold numbers of Iraqis are once again ...

14/5